Voorproefje E-Learning Humor

Kijk naar de video rechts en vertel me wat het doel is van deze grap van Ricky Gervais? En wat er bijzonder aan is? Het antwoord is relativering. Hij probeert het publiek te troosten, maar met een omkering. Hij troost ze niet door te zeggen: ‘Het komt allemaal wel goed, als je dit jaar geen prijs wint dan gebeurt het een andere keer wel’. Troost is het relativeren van verdriet of een andere emotie. Maar in plaats daarvan zegt hij: ‘Niemand vindt deze prijs belangrijk, het is een waardeloze prijs’. Hij haalt de hele prijs naar beneden, ipv dat hij de emoties van de acteurs opbeurt. Hij doet alsof hij ze troost, maar maakt hen eigenlijk belachelijk. Het doel van zijn grap is om de hoge status van de The Golden Globes naar beneden te halen en het allemaal wat minder serieus te nemen. Start voor dit specifieke voorbeeld met kijken bij 6.09 minuten.

Voorbeeld
Je ging op bezoek bij je tante, maar kreeg onderweg een ongeluk, de auto is flink beschadigd, verder niemand gewond. Normaal zou je iemand troosten op de emotie. Ongeveer zo:
Je zult wel geschrokken zijn. Nou gelukkig is jou niks overkomen.
Maar nu ga je troosten op een ander aspect. Bijvoorbeeld op de materiële schade of op het doel van de autorit. Bijvoorbeeld:
Nou, laten we eerlijk wezen, je had toch al een lelijke auto. Of:
Dan hoef je gelukkig ook niet meer naar je tante vandaag!

Golden Globes 2016 - Ricky Gervais Best Parts Funny

Opdracht
Je had een relatie of verkering, maar de ander heeft je gedumpt. Normaal gesproken troost je op de emotie, ongeveer zo:
Goh, wat naar voor je en jullie waren nog wel zo gek op elkaar! Er komt vast snel weer een nieuwe prins/prinses op je pad.
Maar nu ga je troosten door degene die het heeft uitgemaakt af te kraken of door het concept ‘liefde’ naar beneden te halen.

Wie is Malinca Verwiel?

Malinca Verwiel ziet cabaret, kleinkunst, comedy & humor als een manier van leven. Na 30 jaar achter de schermen gewerkt te hebben als cabaret-regisseur, waarin zij oa Claudia de Breij in haar eerste belangrijke beginjaren heeft geholpen, doet zij een boekje open over haar jarenlange ervaring met toepasbare tips die gewoon wérken. Daarnaast heeft ze nog een 30tal beginnende cabaretiers aan een bloeiende carrière geholpen en heeft ze duizenden leerlingen gehad die ze allemaal besmet heeft met het virus.

Ze is tevens schrijfster van het E-book: Wij verkopen lucht. Hoe humor organisaties lucht geeft bij grote en kleine problemen.

Wat is haar drive?

Malinca is de door schade en schande vleesgeworden Humorcoach. Haar jeugd was één groot Grieks drama. Zijzelf had overal wel zin in, maar om haar heen  speelde iedereen om de beurt voor dramaqueen, slachtoffer, dictator en narcist. Daar had ze weinig mee, ze vond iedereen maar moeilijk doen en zwaar en ze was vastbesloten dat ze daar in ieder geval niet aan mee ging doen. Het voelde alsof ze in een belachelijk (slecht geschreven) toneelstuk zat. Hier is haar onstuitbare verlangen ontstaan naar iets lichts, iets leuks en iets luchtigs. In dit gezin heeft ze ook gezien dat veel ellende wordt veroorzaakt door mensen die zichzelf veel te serieus nemen. Met als gevolg dat ze zichzelf haast niet meer serieus kan nemen. Ze is cum laude afgestudeerd met als scriptieonderwerp: Hoe maak je van een tragedie een komedie en hoe maak je van een komedie een tragedie? Als je meer over haar achtergrond als cabaretregisseur wil weten, dan is hier een mooi overzichtje.

 

Wat kost zo'n geintje?

Flyer Humor in Bedrijf

Ben je op zoek naar onze prijzen? Download dan onze flyer.

error: Content is protected !!